top of page

Szellem és test kézenfgova jár, azaz fejlesztés alapjai a gyermekeknél

Pici babával nem lehet leülni, ahogy megáll a babakocsi, elkezdődik a nyűglődés, ahogy leülsz vacsizni öledben a babával, rögtön fel kell állni vele. Ez később sem lesz jobb…”miért nem tudsz már megülni az asztalnál egy helyben?” Miért ugrabugrálsz állandóan?


Szóval a gyerkőcök állandó mozgásban vannak! Tudod miért? Mert így fejlődik az agyuk. Biztos észrevettétek már, hogy ha például feláll a babád egy szép mérföldköves dátumon utána hirtelen a szelleme is ugrik egyet, elindul a gügyögés. A testi és szellemi fejlődés ugyanis párban járnak. A szellemet a mozgás fejlődése táplálja és fordítva.


Azt mondják az agysejtek közötti kapcsolatok sűrűsödését a mozgás és mozgatás ingerli, egészen egyszerűen a mozgás okosít. De melyik életkorban, mivel lehet okosítani? Most összeszedtünk pár tippet és eszközt, ami nagyon sokat segíthet Nektek, hogy a mozgásfejlődés tökéletes lehessen és az iskolapadban se akadjon probléma.


Az első 6 év az egyik legfontosabb korszak egy gyermek életében ebben az időszakban teszitek le a teljes életkor alapjait. Ekkor, ha figyeltek a gyerkőc igényeire, melyeket ösztönösen jelez, akkor biztosan szó szerint kiegyensúlyozott felnőtt lesz belőle.


  1. éves kor: Alapvetően ebben a korban a hangsúly azon van, Te mennyit tudod őt mozgatni.

  • babatorna, babamasszázs

  • babazene, döcögtetés

  • hintázás, hintáztatás

  • babahordozás

  • babaúszás

  • hasalásra, kúszásra, mászásra ösztönző eszközök

A hordozás ebben az időszakban az az eszköz a mozgatásra, hintáztatásra, „okosításra”, amely számodra is a legkevésbé megterhelő mód. Hiszen azzal hogy teszel-veszel magadon a babával, miközben két kezed szabad észrevétlenül egész nap hintáztatod a picidet. Békésebb lesz az alvás, azaz az idegrendszer tud pihenni miközben a ringatózás ingerli a kis agyacskát is.



Káros eszközök:

Nagyon fontos, hogy a mozgásfejlődés szépen sorrendben teljes legyen, azaz hasalás, kúszás, mászás, ülés, felállás, járás egymást követve megfelelő időszakot felölelve következzen be. Ha lehet, kerüljétek a bugyi hintát, amiben ülni kell miközben még nem is tud ülni a babád. Borzasztó károsak azok az eszközök, melyek olyan mozgásra kényszerítik a babát, amelyet még nem kell tudnia és nem is tud. Például a babykomp-ot felejtsd el! Teljesen felesleges egy 4-5 hós babának járást szimulálnia, ezzel a mozgásfejlődést megzavarod, és a testét is olyan helyzetbe kényszeríted, amelyre még az izomzat és a csontozat nincs felkészülve.


1-3 év:

  • tipegőtorna

  • hintázás

  • egyensúlyi játékok

  • első kismotorozások


A hinta ebben a korban egy remek eszköz arra, hogy az agyacska igyekezzen egyensúlyi állapotra. A hinta az egyik legszuperebb megoldás minden problémára.

A komplexebb mozgások is ekkor kezdődnek meg a piciknél, két lábon ugrálás, fél lábon ácsorgás, felváltva lépcsőzés. Mi ennek a korosztálynak ajánljuk az egyik kedvencünket is, a Varázspallót, hiszen mindenféle mozgás kivitelezhető vele. A Csepphinta pedig a maga formájával, zeg-zúgával önálló hintázásra tanít. Nem kell segíteni, beülni a babáknak, hanem maguk is be tudnak mászni, ezzel is fejlesztve az összetett mozgást és problémamegoldást.




3-6 év:


Ez az időszak már a célegyenes az iskolához, ahol bizony egy helyben kell megülni. Így ekkortól már nyugodtan járhatunk célirányosan mozgásra. Kislányok balettra, fiúk focizni, ovik is tartanak komplexebb tornákat. Ebben a korban lehet megszerettetni igazán a sportot a kicsikkel. Fontos, hogy legyen sikerélménye is a picinek, nyugodtan kaphatnak oklevelet kisebb meglepetéseket egy-egy óra végén.

Rovatok
Legutóbbi cikkek
Címkék
Kövess bennünket
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page