top of page

Kreativitás elmélet: hogyan nevelj kreatív, gondolkodó gyermeket!(Szerintünk)

Van nekünk a „Mybabyhug családban” egy elméletünk a kreativitás fontosságára a lányaink életében. Szerintünk a boldog és sikeres élethez bizony elengedhetetlen kellék a kreativitás.


Einstein szerint „A kreativitás az, amikor az intelligencia szórakozik”. Ez az a mondat, amiben minden benne van, mert a kreatív gyerek bizony okos gyerek! Képes másképp látni ugyanazt, amit mások, többet kihozni a kevesebből, és meglátni azt, amit mások nem!


Nem vagyunk pszichológusok és pedagógusok sem (bár a nagymamánk az, és tőle nagyon sokat tanulunk), mindössze van szülőként egy elméletünk, ami mentén éljük a mindennapokat és ezt most meg is mutatjuk, hátha tudtok belőle meríteni, és az amúgy sem könnyű szórakoztatás nyáron kicsit ötletesebb lesz.


Lássátok másképp


Rózi ül az asztalnál és kerekíti a 2 évesnek megfelelő kriksz-krakszokat mutogatja nagy lelkesen, hogy fúú.. ez itt ő, ott meg az Alíz… meg még nem tudja az a vonal mi, de majd lesz valami még nincs kész. Alíz fölé hajol és kezd kuncogni, hogy ő bizony csak vonalakat lát. Mielőtt kitörne a csata, megkérem, mondja el Alízom is mit lát benne, Rózit meg megkérem, engedje oda a nővérét is. Hamarosan azt veszem észre, hogy ketten alkotnak, meglátják benne a bálnát, Alíz rajzol neki uszonyt meg vízköpést, meg lesz felette hamarosan egy majom esernyő, ami banánt eszik és integet, Rózi meg pöttyöz ezerrel mert közben esik az eső.


Mindent lehet másképpen nézni és meglátni mindenbe azt, amire nem is gondoltunk volna. Vannak képek, melyeket megfordítva egészen más témát adnak ki, keressetek sok ilyen rajzot, rajzoljatok úgy, ahogy mi is akarva-akaratlanul rajzolni szoktunk, ne legyen célja az első pár vonalnak, akár csukott szemmel is kezdhetitek majd, lássatok bele mindent határok nélkül.


Nagyon fontos képessége a gyerkőcöknek, hogy meg tudnak látni olyasmit is, amit mi nem! Ezt nem szabad elnyomni bennük! Szárnyaljon a képzelet, állítsátok fejjel lefelé a mesekönyvet is, ha kell az a jó, ha minden irányból megvizsgáltok mindent!




Mindig csinálj valamit, amit addig még soha


Van nekünk egy szerencsés szokásunk a „Kalandpéntek” ilyenkor nem megyünk oviba, hanem hátizsákot húzunk, benne túlélő csomaggal és olyasmit csinálunk, amit előtte még soha, oda megyünk, ahol még nem voltunk. Nem kell nagy dologra gondolni, általában várostáblán belül tesszük ezt és délre „végzünk”. Nincs korosztályi megkötés sem a célállomásban. Voltunk már Vasarely múzeumban, megmásztuk a templomtornyot, kiültünk reggelizni az egyik parkba, vagy éppen buszoztunk egy egész járattávon. Egy szabály van, olyasmi legyen, amit amúgy nem csinálunk, nem a hétköznapunk része és egy kicsit más. Nem feltétlen szigorú gyerekprogramra kell gondolni…sőt.


Néha törjetek ki a megszokásból


Szokták mondani, hogy a gyerkőcnek a stabilitás, a megszokott napirend adja a biztos alapot, a biztonságot. Néha azonban ebből nem baj, ha kitörtök. Néha igenis kell kicsit lazítani ezeken a szabályokon és semmi nem lesz, ha egyszer nem 8-kor mentek aludni, hanem 10-ig lehet huncutkodni vagy fagyi van vacsira.



Tanítsd te arra, amiben jó vagy!


Emlékszem engem édesapám segített a fizika tantárgyban. Általában hosszú „tanulások” voltak ezek, mert tuti, hogy az adott leckéhez az én gépészmérnök édesapám összeszerelt egy fogpiszkálóból meg papírdobozokból álló kütyüt, ami bemutatta az adott lecke fizikai törvényeit. Mondanom sem kell, hogy kitűnő volt a fizikatudásom, soha egy pontot nem veszítettem a dolgozatoknál. Soha semmi nem maradt meg annyira mélyen a tudásomban, amihez a szüleim értettek és ők magyarázták el úgy, hogy közben meg is tapasztalhattam. Mindenki jó valamiben, jobb az átlagosnál, ne sajnáld ezt Te megmutatni a gyermekednek. Sportoltál? Tanítsd meg Te arra, vagy főzzetek együtt, teljesen mindegy mi az, a gyerkőc imádni fogja, hogy azt Tőled ismerheti meg!


Ne legyen túl konkrét


Ismered az érzést, mikor megveszed a méregdrága zenélő, villogó tökéletes kidolgozású méregdrága műanyag játékot és a gyerkőcöd a palackkal játszik órákig? Nem az lesz a jó játék, ami megmondja, hogyan kell vele játszani? Az lesz a tökéletes játék, ami végtelenül egyszerű, cseppet sem konkrét és bármit lehet vele játszani! Ott a gyerkőc agy azt csinálja, ami a dolga elkezdenek pörögni a kerekek és meglátni benne minden csodát! Mert egy fadarab annyi minden lehet, lehet varázspálca, pecabot, meg kard, meg távcső…meg minden, de egy csillámos, rózsaszín varázspálca sajnos más nem lehet csak az!


Alkotás fontossága


Amikor a kéz és az agy elkezd együtt pörögni, az mindig valami remek dolgot eredményez. Fessetek, gyurmázzatok, gyúrjatok tésztát, menjetek szőni, fonni. Dolgozzon mind a két kéz, mert akkor jár az agy minden apró szeglete.




Engedd oda őt is!


Sokan nem engedik a gyerkőcöket oda a háztartási munkákhoz. Persze sokkal egyszerűbb és gyorsabb felmosni, megfőzni, kiteregetni, megszerelni. Itt nem csak arról van szó, hogy megtanulja az önellátást, hogy maga is meg tudjon majd főzni.

Csak egy egyszerű példa: A csajoknak külön mérőedényük van, bejelöltem rajta ez egész adagot és a felet két matricával. Csak úgy pörögnek a tekervények a két és fél bögre liszthez akkor mennyi tejet kell önteni a palacsintatésztába. A tésztakeverés pedig igenis finommotorikus mozgás, mint kiderült, ahhoz, hogy ne legyen az egész konyha ragadós tésztás. Ma már csak kikészítem a 6 és 3 évesnek a hozzávalókat és igazi csapatmunkába kimérik, összeütik a palacsintatésztát, míg én leülök a fotelbe és gyönyörködöm bennük!:)


Rovatok
Legutóbbi cikkek
Címkék
Kövess bennünket
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page