top of page

A 4. trimeszter-a legnehezebb első 3 hónap

A legszebb érzés a világon, amikor kiderül egy pici élet növekszik a pocakban. Eltelik az első, senki számára nem látható 3 hónap, majd belépünk a 2. trimeszterbe és a leghosszabb szokott lenni az az utolsó, felvizesedett és türelmetlen 3 hónap. Friss anyukák azt is gondolják a szüléssel lezárul a terhesség, félnek a szüléstől, de fogalmuk sincs mi fog jönni ezután...bizony az a bizonyos 4. trimeszter!


Nagyon sok anyukával beszélgetünk mostanában is és korábban is olyan 4. hét körül, hogy nem alszanak, kimerültek, folyton ölben van a baba, jobb esetben ekkor nem sír, de legtöbbször akkor is kiabál, és egyszerűen nem fogják ezt túl élni, ha így megy tovább...


Nagyon kevés figyelmet fordít a kismamákat tájékoztató rendszer a szülést követő 3 hónapra. Járunk szülésfelkészítésre, meg jógázni, meg lélegezni tanulni, meg megvesszük az összes cuki kis ruhát, és háborítatlanul akarnánk szülni, de arról bizony senki nem beszél tudatosan, hogy "Hééé -Anyuka- a neheze csak a szülőszoba után jön!"




Hogy miért? Van két sejtecskéből igazi tökéletes csodává fejlődő gyermekünk, aki 9 hónap minden percét 37 fokban, vízben, szűrt zajban, szűrt fényben, állandó halk szívdobogás alapzajával élte. Majd megszületik és mindennek sokkhatás szerűen vége. Nem nagyon van más választása, mint minden érzékszervével, idegével és lehetőségével tiltakozni ez ellen.


Van egy tudományos elmélet miszerint az ember valójában úgy van megtervezve, hogy 4 trimeszter után szülessen, de a nagy fejméret miatt nem tudna később megszületni, így kicsit korábban, de magához képest fejletlenebbül jön világra.


Mit tudsz tenni, hogy enyhítsd a megszületés okozta sokkhatást és azt a bizonyos 4. trimesztert idekinn biztosítsd a babádnak megadva neki a legháborítatlanabb fejlődést?


1. Tartsd őt meleg és szűkösebb környezetben:

Pólyázd és hordozd őt hordozókendőben. A legjobb dolog, amit tehetsz vele, ha ismét a pocak élményét adod neki ebben az korai időszakban. Hordozva nem csupán -a csípő érésének elengedhetetlen- magzati pozíciót, de a meleg, szűrt fényes és anya szívdobogása melletti környezetet is egy eszközzel meg tudod adni.



2. Szűrd meg a fényt és a zajokat:

Ha tudod nappal is legyetek kellemesebb félhomályban, kerüljétek a túl szikrázó és zajos környezetet. Bőven lesz még lehetőségetek piacra vagy esti koncertre menni!


3. Biztosítsd a magzati pózt:

Nagyon fontos a helyes testi és szellemi fejlődés végett, hogy ő minden eszközben összegömbölyödhessen. Hordozókendőben és pólyában is olyat válassz, amely ezt biztosítja. A csípő megfelelő érése miatt pedig ez különösen fontos!



4. Állandó mozgás:

Ez van, amíg pocakba volt se ültél egy helybe egy percig sem, akkor most se várd, hogy ő elnézelődik vízszintesen a nem mozgó kiságyba. Szóval még egy érv a hordozásra, mert így Veled együtt ugyanúgy ő is mozgásban lesz, mintha pocakban lenne!


5. Fürdés:

9 hónapnyi folyamatos wellness igazán pazar élmény lehet, szóval próbáljátok ki, hogy hasonló élményben van mindig része esténként. Lehet szuper "pocakkádakat" kapni, ami első ránézésre olyan, mint egy vödör valójában pedig olyan benne lenni a babának, mint az anyaméhben. Segít este ellazulni szép emlékek széppé teszik a fürdést is!


+. Nincs éhség:

A pocakban ismeretlen az éhség fogalama. Ha kikerül a baba pirinyó gyomorral, akkor ő megismeri az éhség fogalmát és az bizony az egyik legrosszabb dolog! Ezért butaság a 3 óránkénti étkezés, hiszen honnan tudhatod, hogy a meggymag méretű pocak éppen 3 óra múlva lesz üres. Nem, ott bizony lehet fél óra múlva is szükség lesz egy kis finomságra. De az anyatej nem csak éhséget csökkent, hanem minden másra is gyógyír! Az igény szerinti táplálás semmivel sem jelent mást, mint amikor te is úgy érzed, most be kell kapnod egy falatot! Téged ebben korlátoznának lehet mérgesebb lennél, mint a babád!

Rovatok
Legutóbbi cikkek
Címkék
Kövess bennünket
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page