top of page

Miért ne hordozzunk kenguruban. A helyes babahordozó jellemzői

Frissítve: ápr. 7.

Egyszóval, egyszerűen, mert = egészségtelen, pont.


Sajnos nagyon nagy a tájékozatlanság és a túl sok információ a helyes babahordozó megválasztását illetően, és ennek tudható be az is, hogy sokan nem is mernek vagy akarnak hordozni. Elég csak abból kiindulni, hogy a szülők többségének eszébe sem jutottt sokáig a babavárás alatt, hogy a babakocsin kívül bárminemű babahordozó alkalmatosságra is szükségük lenne, a "kendőzésről" pedig legtöbbször az a sztereotípia, hogy az valójában inkább egyfajta életstílus, méghozzá olyan, amivel nem tudnak azonosulni.

Ma már bizonyított tény, hogy a szülők több mint fele a babakocsi mellé még pocakosan beszerzi a babahordozót is, hiszen a két eszköz nélkül nagyon nehéz babázni.

Aztán megszületik a baba, aki egy percre nem engedi, hogy letegyék és felülír minden korábbi elképzelést és az első egy évben bizony többször fog előkerülni a babahordozó mint gondolnák a szülők.

Ő itt például nem kenguru nem csak szép de egészséges is! ITT KERESD


Használd a #nemkenguru kuponkódot és szerezd be innen a hordozóinkat, melyek a nemzetközi ortopédiai minősítéssel is rendelkeznek!


Szóval most összeszedjük, hogy miért fontos a helyes babahordozó és miért ne klasszikus kengurut válasszátok!


Ortopédiai tények:

Egy baba mikor megszületik, számára a magzatpóz a PÓZ. Figyeljük csak meg, mikor felemelünk egy újszülöttet, lábait felhúzza, gerincét összegömbölyíti, nyakát behúzza. A mozgásfejlődés szakaszai fogják a babát "kiegyenesíteni". A gerinc S alakjának kialakulásához és csípő éréséhez hosszú-hosszú fejlődés és erősödés szükséges.

Először megerősödnek a nyaki, majd a gerinc felső szakasza melletti izmok, kialakulnak a forgáshoz szükséges apró izmok és így haladunk végig a baba testén egészen a lábakig, míg "ki nem egyenesedik" a baba gerince és fel nem áll az emberpalántánk. Az teljesen természetes, hogy nem ültetjük a babát míg nem tud ülni magától, nem állítjuk míg nem áll fel magától, akkor miért tennénk egy olyan hordozóba újszülött babánkat, ahol nem a magzatpóz a természetes tartás.

Nézzük ezt képekben:Jól látható a bal oldali képen, hogy a baba gerince szorosan megtámasztva veszi le a baba gerincéről a terhelést és engedi a magzati pózt felvenni. Ez a pozíció úgynevezett "soft" hordozókban, mint a hordozókendő és a mi általunk kínált úgy nevezett formázott hordozókban (teljes kötős, félcsatos, teljes csatos) lehetséges.

A jobb oldali képen látható általános kenguru, pedig kiegyenesedett tartásba -a merev háttámlájával- és nem szorosan körbeölelve tartja a babát. Ebben a hordozóban billeg, és szabályosan összecsuklik a baba és az egész súlyával a lágyékára nehezedik.

Tévhit tehát, hogy a babát egy erős, kemény háttámlájú babahordozóban vinni a legbiztonságosabb..pont ellenkezőleg.


A következő képek a helyes terpesztartás fontosságát mutatják be. Sokat nem is kell ezen magyarázni, szemmel látható a különbség. Egy általános kengurunál szinte nem is beszélhetünk terpeszszélességről, hiszen mindössze egy vékony szakasz tartja a babát. Ez pont olyan mintha ráülnénk egy gerendára...hát még belegondolni is rossz. Egy helyes babahordozó térdhajlattól-térdhajlatig tartja a baba popsiját. A helyes terpeszszélesség a csípőrendellenességek megelőzésében, a csípő helyes érésében, és nem utolsósorban összehasonlíthatatlan kényelemben nagyon komoly szerepet játszik. A Mybabyhug babahordozói pedig ebben a tekintetben még nagyobb odafigyeléssel készülnek. Termékeink ugyanis hivatalos ortopédiai minősítéssel rendelkeznek (IHDI). A legnagyobb nemzetközi ortopédiai intézet által elismerve, hogy a termékeink komoly szerepet játszanak a csecsemőkori éretlen csípőből adódó későbbi csípőrendellenességek megelőzésében

Hatalmas gond még a kengurukkal, hogy lényegében egy méretben készülnek. Azaz egy olyan eszközt választunk újszülött babához, amit arra is terveztek, hogy akár egy éves babára is jó legyen. Mindezt úgy, hogy nem állítható a méretük. Próbáltatok már egy 56-os méretű body-t egy egy éves babára ráhúzni? Kicsi lesz neki igaz? És egy egy éves babára való ruhát egy újszülöttre? Hát elveszik benne. A ruha és a kenguru között az a különbség, hogy ortopédiailag nincs jelentősége csak kényelemben. De egy babahordozó, ha nem állítható bizony nem tudja a lényeget. A Mybabyhug hordozókat 3 alapméretben gyártjuk: kisbabás méret, klasszikus méret és totyogós méret. Ezen belül pedig minden méret, minden irányba fokozatmentesen állítható, azaz együtt nő a babával, azért, hogy minden életszakaszban a legoptimálisabb egészségügyi tartást tudja adni a babádnak.


A mi megoldásunk:

A mi javaslatunk, hogy a kenguruk helyett inkább válasszunk az első időszakban hordozókendőt vagy kifejezetten pici babáknak készülő formázott hordozókat (nálunk ez a Spécial/kisbabás méret) Spécial konstrukcióink kifejezetten erre a célra készülnek és 6-8 hetes kortól, a gyermekágyi időszak letelte után javasoljuk a használatukat. Nekünk a pihe-puha rugalmas hordozókendő azért is kedvencünk, mert kicsit könnyebb megkötni a szövött társainál. De aki nem szimpatizál a kendővel a Spécial konstrukció felüdülés lehet, hiszen használatuk pont annyira egyszerű, mint a klasszikus nagyobb babás hordozóinké.


Használd a #nemkenguru kuponkódot és szerezd be innen a hordozóinkat, melyek a nemzetközi ortopédiai minősítéssel is rendelkeznek!
A mi küldetésünk babahordozóinkkal, amelyek a kendőkhöz hasonlóan szintén helyes tartást és hordozási pozíciót biztosítanak a babáknak, hogy a helyes hordozást le tudjuk fordítani mindenki nyelvére. Szeretnénk azokhoz is közel hozni a babahordozást, akik alapvetően a hagyományos, kvázi alternatív hordozóeszközöktől "félnek", hiszen a mi hordozóinkat végtelenül egyszerű használni, egészen a hordozós kor végéig teherbíróak és babának, hordozójának egyaránt egészséges, kényelmes és nem utolsó sorban végtelen módon variálható, személyre szabható dizájnban. Minden webshopban található dizájnunkat kérhetitek Spécial kisbabás verzióban, sőt a tervező alkalmazásban teljesen egyedit is tervezhettek magatoknak.

Rovatok
Legutóbbi cikkek
Címkék
Kövess bennünket
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon

TÖBB EZER ELÉGEDETT BABA

TÖBB EZER BOLDOG BABÁNAK KÉSZÍTETTÜNK MÁR SORSZÁMOZOTT BABAHORDOZÓT
bottom of page