top of page

Szétnyílt hasizomról és kezelése

Amikor a hasizom rostjai valamilyen külső vagy belső ok miatt nem képesek megfelelően funkcionálni és a rostjai szétválnak azt nevezzük "RECTUS DIASTASIS"-nak. Az utóbbi időben divat lett erről a problémáról beszélni és sok-sok új torna kerül a piacra, amely ennek megelőzésére és kezelésére szolgál.


A Mybabyhug Bababoltban pedig indult egy szakmai program anyukáknak, érintetteknek, hogy gyógytornász segítségével tiszta vizet önthessünk a pohárba. A szétnyílt hasizom ugyanis nagyon fontos egészségügyi kérdés, nem csupán esztétikai.




Mikor és hogy alakul ki?


Leggyakrabban terhesség alatt alakul ki, de kialakulása mögött más egyéb okok is állhatnak. Okozhatja genetikai hajlam, nehéz súlyok emelgetése és a túlsúly is kockázatot jelent.


Terhesség alatt a szervezetünk egy ún. relaxin hormont termel, amely lényegében lazítja a hasizom szöveteit is, hogy a magzat növekedni tudjon. Problémáról akkor beszélhetünk, amikor a rostok szétválása meghaladja a 2 ujjnyi távolságot. A probléma általában a 3. trimeszterben alakul ki és a szülést követően válik látványossá. Hossza 10-12 cm, szélessége 3-4 cm is lehet.




Miért fontos kezelni?


Azért fontos a problémával foglalkozni, mert a hasizmok jelentik a törzs és a gerinc elülső támasztását. Ha ezek működésében hiba keletkezik a támasztórendszer egyensúlya megbomlik és fájdalmakhoz vezet, mint például a gerinc és hátfájdalom. Terhesség esetén pedig komoly problémát okozhat mind az anya, mind a magzat vérkeringésében.


Kezelése, mire figyeljünk!


Megelőzni már terhesség alatt is szükséges, azzal, hogy kerüljük azokat a mozgásokat, melyek nyomásfokozódással járnak. Lényegében nem szabad nehezet emelni.

Nagyon fontos, hogy ezen izmok edzése és karbantartása nem a klasszikus hasprésekből és felülésekből állnak. Ezek a mozdulatok óriási mértékben ronthatnak a helyzeten. A megfelelő mozdulatok nem látványosak, nagy elmozdulással nem járnak mégis 100-szor hatékonyabbak a megelőzésben és kezelésben. Ebben az időszakban azok a mozdulatok végezendőek, melyek a haránt és egyenes hasizmok együttes, kombinált munkáját adják. Érdemes a pontos mozdulatokért szakemberhez fordulni. A Bolt szakmai programján a részvevők vizsgálata mellett ilyen gyakorlati példák is betanításra kerülnek Ptericsevics Kriszta gyógytornászunk segítségével.








Rovatok
Legutóbbi cikkek
Címkék
Kövess bennünket
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page