Miért ne hordozzunk kenguruban. A helyes babahordozó jellemzői

"Jól csak a szívével lát az ember", szól a híres idézet, amely a babahordozásban is a legjobb tanácsadó lehet, mert, ha hallgatunk arra, amit az ösztöneink, megérzéseink diktálnak, akkor bizony a helyes babahordozóval pár óra múlva az eszünk is utánunk fog kiabálni, hogy "jajj erre eddig miért nem jöttem rá".


Sajnos nagyon nagy a tájékozatlanság a helyes babahordozó megválasztását illetően, és ennek tudható be az is, hogy sokan nem is mernek vagy akarnak hordozni. Elég csak magamból kiindulnom, mikor még először terhes voltam eszembe nem jutott, hogy a babakocsin kívül bárminemű babahordozó alkalmatosságra is szükségem lenne, a "kendőzésről" pedig meg voltam győződve, hogy az valójában nem is babahordozás, hanem jóval inkább életstílus, méghozzá olyasmi, amivel én nem tudok azonosulni.

Aztán megszületett Alíz...és a többit már nem kell magyaráznom, elég csak körbenézni a MyBabyHug háza táján.


Képen Alíz lányom által megálmodott My Little Princess by Alíz hordozónk


Szóval most összeszedjük, hogy miért fontos a helyes babahordozó és mindenki maga eldöntheti, hogy kiteszi e a rosszul megválasztott termék veszélyeknek a gyermekét vagy választ egy olyan hordozót, amely minden szempontnak megfelel.


Ortopédiai tények:

Egy baba mikor megszületik, számára a magzatpóz a PÓZ. Figyeljük csak meg, mikor felemelünk egy újszülöttet, lábait felhúzza, gerincét összegömbölyíti, nyakát behúzza. A mozgásfejlődés szakaszai fogják a babát "kiegyenesíteni". A gerinc S alakjának kialakulásához és csípő éréséhez hosszú-hosszú fejlődés és erősödés szükséges.

Először megerősödnek a nyaki, majd a gerinc felső szakasza melletti izmok, kialakulnak a forgáshoz szükséges apró izmok és így haladunk végig a baba testén egészen a lábakig, míg "ki nem egyenesedik" a baba gerince és fel nem áll az emberpalántánk. Az teljesen természetes, hogy nem ültetjük a babát míg nem tud ülni magától, nem állítjuk míg nem áll fel magától, akkor miért tennénk egy olyan hordozóba újszülött babánkat, ahol nem a magzatpóz a természetes tartás.

Nézzük ezt képekben:


Jól látható a bal oldali képen, hogy a baba gerince szorosan megtámasztva veszi le a baba gerincéről a terhelést és engedi a magzati pózt felvenni. Ez a pozíció úgynevezett "soft" hordozókban, mint a hordozókendő és a mi általunk kínált Mei Tai-okban, valamint ezek tárasinál lehetséges.

A jobb oldali képen látható általános kenguru, pedig kiegyenesedett tartásba -a merev háttámlájával- és nem szorosan körbeöelve tartja a babát. Ebben a hordozóban billeg, és szabályosan összecsuklik a baba és az egész súlyával a lágyékára nehezedik.

Tévhit tehát, hogy a babát egy erős, kemény háttámlájú babahordozóban vinni a legbiztonságosabb..pont ellenkezőleg.


A következő képek a helyes terpesztartás fontosságát mutatják be. Sokat nem is kell ezen magyarázni, szemmel látható a különbség. Egy általános kengurunál szinte nem is beszélhetünk terpeszszélességről, hiszen mindössze egy vékony szakasz tartja a babát. Ez pont olyan mintha ráülnénk egy gerendára...hát még belegondolni is rossz. Egy helyes babahordozó térdhajlattól-térdhajlatig tartja a baba popsiját. A helyes terpeszszélesség a csípőrendellenességek megelőzésében,a csípő helyes érésében, és nem utolsórosban össehasonlíthatatlan kényelemben nagyon komoly szerepet játszik
Mentális tények, avagy miért ne hordozzunk kifelé:

A kifelé hordozás során babánk körülbelül olyan mentális veszélynek van kitéve, mintha egy 10 évesnek horrorfilmet vetítenénk. A babák természetes reakciója, hogy a külvilágot anyjuk óvó környezetéből fedezik fel. Amikor egy baba megijed, vagy olyan inger éri, amivel még nem találkozott természetes reakciója, hogy anyja ölébe bújik. Erre egy babának a kifelé hordozás során esélye sincs. Teljesen magára marad egy olyan ingergazdag környezetben, amelyre sem fizikálisan az érzékszerveivel, sem mentálisan nincs felkészülve.

Kifelé hordozás során a babák nehezebben vagy egyáltalán nem tudnak elaludni, ez pedig az idegrendszerükre további veszélyt jelent. Az ortopédiai károk pedig halmozottabban igazak egy kenguruban kifelé hordozás során, mint befelé hordozásnál.

Tévhit tehát, hogy egy babának jót tesz a kifelé hordozás, mert többet lát a világból, egy baba akkor tapasztalja meg az idegrendszerét nem veszélyeztetve a világot, ha közben a mellkasa érintkezik a hordozójával.


A mi megoldásunk:

A mi javaslatunk, hogy a kenguruk helyett inkább válasszunk az első időszakban hordozókendőt vagy kifejezetten pici babáknak készülő formázott hordozókat, melyet mi szövött hordozókendőből készítünk. Spécial konstrukcióink kifejezetten erre acélra készülnek és 6-8 hetes kortól, a gyermekágyi időszak letelte után javasoljuk a használatukat. Nekünk a pihe-puha rugalmas hordozókendő azért is kedvencünk, mert kicsit könnyebb megkötni a szövött társainál. De aki nem szimpatizál a kendővel a Spécial konstrukció felüdülés lehet, hiszen használatuk pont annyira egyszerű, mint a klasszikus nagyobb babás hordozóinké.
A mi küldetésünk babahordozóinkkal, amelyek a kendőkhöz hasonlóan szintén helyes tartást és hordozási pozíciót biztosítanak a babáknak, hogy a helyes hordozást le tudjuk fordítani mindenki nyelvére. Szeretnénk azokhoz is közel hozni a babahordozást, akik alapvetően a hagyományos, kvázi alternatív hordozóeszközöktől "félnek", hiszen a mi hordozóinkat végtelenül egyszerű használni, egészen a hordozós kor végéig teherbíróak és babának, hordozójának egyaránt egészséges, kényelmes és nem utolsó sorban végtelen módon variálható, személyre szabható dizájnban. Minden webshopban található dizájnunkat kérhetitek Spécial kisbabás verzióban, sőt a tervező alkalmazásban teljesen egyedit is tervezhettek magatoknak.

Rovatok
Legutóbbi cikkek
Címkék
Kövess bennünket
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon

Ügyfélszolgálat

Bolt/postacím:

7621 Pécs, Király u. 53.

Elérhetőség:

06 30 859 09 30

ugyfelszolgalat@mybabyhug.com

Nyitva tartás:

H-P.: 9:30-12, 14:00-16:00

Sz.-V.: Zárva

fogyaszto_barat_jelveny_final_250_a.png
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon

Itt találkozhattál már velünk:

0